گاهی دندان درد به حدی شدید میشود که با مصرف مسکنهای معمول نمیتوانید از آن خلاص شوید و با بروز برخی علائم و دیدن بعضی نشانهها متوجه میشوید که دندان شما عفونت کرده است.
گرچه اکثریت ما از دندانپزشکی هراس داریم و میکوشیم تا حد امکان از نشستن بر روی صندلی دندانپزشکی اجتناب نماییم، اما در صورت بروز عفونت باید در اسرع وقت به کلینیک داندنپزشکی مراجه کنیم.
کلینیک دندانپزشکی دلین، برای تجربه داشتن دندانهایی سالم و زیبا همیشه همراه شماست.
علائمی که نشان از عفونت دندان دارند
عفونت دندان معمولا با ویژگیهایی مشخص همراه میشود که در متن ذیل برخی از شایعترین آن ها را برمیشماریم.
- درد دندان همراه با سردرد و یا درد در گوش
- ناراحتی و حساسیت دندان در هنگام خوردن غذاهای خیلی سرد یا گرم
- درد در هنگام خوردن غذاهای شیرین
- قرمز شدن و درد در لثه
- تورم لثه در برخی عفونتها
- بوی بد دهان
اگر شما چنین علائمی را مشاهده میکنید باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجه نمایید و مصرف قرص صرفا یک راهکار موقت برای از بین رفتن درد شما در نظر گرفته شده است.
کلینیک دنداپزشکی دلین، برای بازگرداندن سلامت دندان شما اینجاست.
بهترین قرصها در درمان عفونت دندان
یکی از راه هایی که بتوانید در زمان عفونت دندان با درد آن مقابله نمایید، استفاده نمودن از قرص های آنتیبیوتیک است. این قرص ها راهکاری موقت برای درمان دندان درد شما هستند تا زمانی که به یک دندانپزشک مراجعه نمایید.
در این مقاله از مجله سلامتی دلین به معرفی بهترین قرص ها برای رفع عفونت دندان میپردازیم. با ما همراه شوید.
قرص مترونیدازول (Metronidazole)
این قرص یک قرص قوی برای رفع عفونت دندانهای شماست که با از بین بردن باکتریها التهاب دندان و لثه را کاهش میدهد؛ البته دندانپزشکان قرص مترونیدازول را به علت حساسیت بسیاری از افراد به آن، به عنوان اولین گزینه درمان در عفونت دندان پیشنهاد و تجویز نمیکنند. نحوه مصرف این قرص معمولا به صورت هر هشت ساعت یکبار است اما دوز آن متناسب با سن و وزن افراد میتواند متغیر باشد. مترونیدازول بهترین گزینه برای مقابله با باکتریهای بی هوازی است اما برای تاثیرگذاری هرچه بیشتر، آن را همراه با سایر آنتیبیوتیک ها تجویز میکنند؛ همچنین توجه داشته باشید که در زمان مصرف این قرص باید از مصرف هرگونه نوشیدنی الکلی اجتناب نمود.
قرص پنیسیلین (Penicillin)
پنی سیلین را میتوان به عنوان متداولترین قرص برای رفع عفونت دندان معرفی کرد.این قرص در زمره آنتیبوتیکهای قوی قرار گرفته و به خصوص در درمان عفونتهای ناشی از باکتریهای حساس به پنی سیلین موثر واقع میشود، همچنین گفته شده است که پنی سیلین در مقایسه با سایر آنتیبیوتیکها اثرات جانبی کمتری دارد. با وجود تمام مزایایی که پنی سیلین دارد، اما تجویز آن به ندرت اتفاق میافتد؛ چراکه این قرص در اکثر افراد باعث بروز رفتارهای آلرژیک میشود.پس به خاطر داشته باشید که از پنی سیلین چه به صورت خوراکی و چه به صورت تزریقی فقط با تجویز دندانپزشک خود استفاده نمایید. دوره مصرفی این قرص بسته به تجویز پزشک خواهد داشت که معمولا این دوره بین یک هفته تا ده روز خواهد بود. پس از مصرف پنی سیلین در صورت بروز هرگونه واکنش آلرژیک مانند تورم در صورت یا دهان، کهیر یا دشواری در تنفس شدید فورا به پزشک مراجه نمایید.
قرص سفیکسیم (Cefixime)
قرص سفیکسیم در دسته داروهایی قرار میگیرد که به عنوان آنتیبیوتیکهای سفالوسپورین شناخته شدهاند؛ سفیکسیم از ایجاد لایه محافظ باکتریایی که برای بقا و زنده ماندن باکتریها ضروری است موجب از بین رفتن آنها میشود. از این قرص بیشتر در مواردی مانند ایمپلنت دندان، جراحی دندان عقل و لثه و سایر خدمات دنداپزشکی استفاده میشود. برای خرید سفیکسیم باید حتما نسخه پزشک را در اختیار داشته باشید.مصرف این قرص برای بانوان باردار و شیرده و کودکان باید با مشورت پزشک انجام شود. این قرص در دو دوز موجود است که دوز 250 آن هر چهارساعت و دوز 500 هر هشت ساعت باید مصرف گردد.
قرص آموکسیسیلین (Amoxicillin)
قرص آموکسی سیلین یکی از قرص های خانواده پنی سیلین است که میتواند عفونت ناشی از باکتری را درمان نماید. این قرص در دو دوز موجود است؛ دوز 500 میلی گرم که معمولا نحوه مصرف آن هر 8 ساعت یک عدد بوده و دوز 1000 میلی گرم آن که اکثرا هر 12 ساعت یکبار مصرف میگردد. دندانپزشک شما با توجه به میزان و نوع عفونت دندان، دوز مصرفی، نحوه مصرف و همچنین طول درمان را مشخص خواهد نمود. طول درمان این قرص معمولا بین 5 الی 7 روز است. هرچند آموکسی سیلین یک قرص مناسب برای از بین بردن باکتریهای سرسخت و مقاوم محسوب میشود اما از آنجایی که مقاومت باکتریایی در برابر آن زیاد است، دندانپزشکان اغلب از تجویز آموکسی سیلین خودداری میکنند. در صورت تجویز این قرص به خاطر داشته باشید که آن را با آب زیاد مصرف نمایید تا از بروز هرنوع معده درد در امان بمانید.
قرص کلیندامایسین (Clindamycin)
قرص کلیندامایسین دارای اثربخشی زیاد و بالایی در برابر طیف گستردهای از باکتریها است. کلیندامایسن دارای دو دوز 300 و 600 میلی گرم بوده و باید هر هشت ساعت مصرف شود؛ این قرص اکثرا زمانی تجویز میشود که علاوه بر دندان لثهها نیز درگیر شده باشند، چرا که مقاومت باکتریایی کلیندامایسین خوراکی کمتر از بسیاری قرصهای آنتیبیوتیک دیگر نظیر پنی سیلین است. قرص کلیندامایسین به علت نفوذ به بافتهای عمیق بدن باعث توقف رشد باکتریها میشود و در مواردی که سایر قرصهای آنتیبیوتیک کارایی نداشته باشند به عنوان راهحلی مناسب به نظر میرسد. این قرص از یک منظر دیگر نیز نسبت به پنی سیلین و مشتقات آن برتری دارد؛ بسیاری از باکتریهایی که باعث عفونت دندان میگردند پس از مدتی به خانواده پنی سیلین مقاومت پیدا میکنند و در این زمان است که کلیندامایسین به عنوان یک جایگزین قوی وارد میدان میشود.همچنین این قرص برای افرادی که به پنی سیلین حساسیت دارند به عنوان یک گزینه مناسب و امن به حساب میآید.
قرص آزیترومایسین (Azithromycin)
این قرص نیز یکی از انواع قرصهای چرک خشککن است که باعث متوقف شدن رشد باکتری میگردد. آزیترومایسین معمولا زمانی توسط دندانپزشک تجویز میشود که فرد بیمار به پنی سیلین و مشتقات آن حساسیت داشته باشد و یا بدن وی به قرص کلیندامایسن پاسخ دلخواه را ندهد. این قرص توانایی مقابله با طیف وسیع و گستردهای از باکتریها را دارد. از جمله مزایای آزیترومایسین نسبت به سایر دیگر قرصهای معرفی شده طول درمان کوتاهتر و بهبود سریعتر است. نحوه مصرف این قرص به طور معمول دوبار در روز (هر 12 ساعت) است اما بسته به نوع عفونت و میزان آن ممکن از پزشک شما به صلاح دید خود میزان آن را تا چهاربار در روز (هر 6 ساعت) نیز افزایش دهد. ینکته حائز اهمیت این است که سعی کنید آزیترومایسین را همراه با غذا میل کنید تا معده شما دچار درد نگردد.
کلام آخر
اگرچه میتوان درد و عفونت ناشی از عفونت دندان را تا حدی با مصرف قرصهای آنتی بیوتیک کنترل کرد، اما عفونت دندان اگر ادامه دار شود میتواند مشکلات جدی ایجاد کند؛ بنابراین توصیه ما این است که در صورت مشاهده عفونت به جای مصرف بی رویه قرص های چرک خشککن به یک دنداپزشک متخصص مراجعه نمایید تا مشکل خود را از ریشه حل نموده و آن را درمان نمایید.