6 علت اصلی عفونت دندان که باید بدانید
6 علت اصلی عفونت دندان که باید بدانید

فهرست مطالب

عفونت دندان می‌تواند به علل مختلفی اتفاق افتد؛ زمانی که دندان مشکل‌دار بدون اینکه اقدامی برای درمان آن صورت گیرد رها می‌شود، راه عفونت به دندان‌ها باز خواهد شد. عفونت دندان باعث درد شدید در دندان می‌شود و در صورتی که رسیدگی مناسبی برای آن صورت نگیرد ممکن است به تمام بدن سرایت کرده و آن‌ها را درگیر کند.

دندانپزشکی دلین، همراه مطمئن شما در مسیر سلامت دهان و دندان.

عفونت دندان به چه معناست؟

عفونت دندان که به آن آبسه دندان نیز گفته می‌شود، یک تجمع پر از باکتری و سلول‌های مرده (چرک) در بافت اطراف دندان یا لثه است. عفونت دندان معمولا دردناک بوده و در صورتی که اقدامات درمانی برای آن انجام نشود می‌تواند خطرناک باشد.

همچنین بخوانید: با عفونت دندان برای همیشه خداحافظی کنید!

از تورم تا تب؛ علائم عفونت دندان

از جمله علائم عفونت دندان می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • تورم در لثه یا صورت
  • درد شدید و مداوم دندان
  • بو و طعم بد در دهان
  • تغییر رنگ دندان‌ها
  • تب یا احساس بیماری
  • برجستگی عفونی روی لثه
  • حساسیت به گرما یا سرمای زیاد

درد دندان اصلی‌ترین نشانه از عفونت دندان است که اصولا به صورت دردی شدید و نبض زننده حس می‌شود. اگرچه برای رفع عفونت دندان باید هرچه سریع‌تر به یک دندانپزشک مراجعه نمود اما درصورتی که به دندنپزشک دسترسی نداشتید، می‌توانید برای کاهش درد خود از روش‌های خانگی درمان دندان درد استفاده نمایید.

علل عفونت دندان؛ دشمن پنهان لبخند

برای اینکه بدانید چه عواملی باعث عفونت دندان می‌گردند با ما همراه باشید.

عفونت دندان در اثر پوسیدگی عمیق

عفونت دندان در اثر پوسیدگی عمیق

پوسیدگی دندان‌ها را می‌توان به عنوان مهم‌ترین و اصلی‌ترین عامل عفونت دندان معرفی کرد. زمانی که پوسیدگی دندان پیشرفت می‌کند و به مغز دندان (پالپ) می‌رسد، محیطی مناسب برای ورود و رشد باکتری‌ها در آن محل ایجاد می‌شود که باعث التهاب و عفونت می‌گردد.

  • آیا پوسیدگی دندان ارثی است؟

پوسیدگی دندان به طور مستقیم ارثی تلقی نمی‌شود اما عواملی مانند ساختار و شکل دندان، جنس دندان، میزان تولید و ترکیب بزاق دهان که از طریق ژنتیک تعیین می‌شوند بر روی پوسیدگی دندان‌ها تاثیر گذارند.

عفونت دندان در اثر بیماری های لثه ( پریودنتیت)

از دیگر عوامل تاثیر گذار در عفونت دندان می‌توان به بیماری لثه اشاره نمود.زمانی که لثه‌ها دچار التهابات مزمن می‌شوند، عفونت به استخوان فک یا بافت اطراف دندان گسترش می‌یابد و محیطی برای رشد باکتری ایجاد می‌شود؛ عامل اصلی بیماری لثه پلاک و تارتارهای روی دندان است. این التهاب مزمن ممکن است در طولانی مدت در باعث تخریب بافت اطراف دندان و در نهایت افتادن دندان گردد.

عفونت دندان در اثر شکستگی و ترک دندان ها

بدن انسان مانند یک ماشین بسیار پیچیده است و کوچک‌ترین خرابی می‌تواند بر روی کل سیستم تاثیرگذار باشد؛ شکستگی دندان و یا حتی وجود یک ترک کوچک، چه بسا آنقدر کوچک باشد که دیده نشود، راه ورودی است که از طریق آن باکتری‌ها به ریشه یا مغز دندان راه یابند.

  • چطور متوجه شویم که دندان ترک خورده است؟

مهم‌ترین نشانه این است که در هنگام نوشیدن و یا خوردن غذا درد شدید و ناگهانی را حس کرده و سپس درد ناپدید می‌شود. از دیگر علائم آن می‌توان به درد در هنگام تنفس با دهان و یا نوشیدن مایعات سرد و گرم اشاره نمود.

عفونت دندان در اثر عصب کشی ناقص یا قدیمی

عصب کشی یکی از روش‌های درمانی متداول در دنداپزشکی است که برای درمان کانال ریشه صورت می‌گیرد؛ اما اگر دنداپزشک شما از مهارت و تخصص کافی برخوردار نباشد ممکن است دندان عصب کشی شده عفونت کند. این نوع از عفونت دندان به علت این رخ می‌دهد که کانال‌های ریشه خوب پاکسازی یا پر نشده‌اند. همچنین کشیدن دندان نیز باعث می‌شود تا محیط رشد باکتری‌ها فراهم شود؛ بهترین راه‌حل در این موارد کاشت ایمپلنت است؛ چراکه ایمپلنت دندان نه تنها از ورود باکتری‌ها و عفونت جلوگیری می‌کند بلکه به شما لبخندی زیبا و دندان‌هایی سالم نیز هدیه می‌دهد.

عفونت دندان در اثر ضربه به آن

شاید این موضوع برایتان عجیب باشد اما ضربه خوردن دندان‌ها نیز یکی از عوامل اصلی و مهم در عفونت دندان است. یک ضربه ممکن است باعث مرگ پالپ دندان شود بدون اینکه اثری از خود به جای بگذارد؛ این ضربه در صورتی که باعث لق شدن دندان گردد باعث می‌شود تا محیطی مناسب برای رشد باکتری‌ها به وجود آید.

عفونت دندان در اثر ضعف سیستم ایمنی

ضعیف بودن سیستم ایمنی معضلات زیادی را به همراه دارد و عفونت دندان در افراد مبتلا به برخی بیماری‌ها رایج‌تر است، افراد دیابتی، بیماران سرطانی و تحت شیمی درمانی و همچنین افرادی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض و خطر ابتلا به عفونت دندان قرار دارند.

  • آیا بیماری خودایمنی می‌تواند باعث عفونت دندان شود؟

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، ضعف سیستم ایمنی یک عامل مهم در عفونت دندان است. در افرادی با این بیماری، به علت ضعف سیستم ایمنی امکان عفونت دندان بیشتر می‌شود.

همچنین بخوانید: ایمپلنت برای افراد دیابتی ممکن شد!

راهکارهای پیشگیری از عفونت دندان

راهکارهای پیشگیری از عفونت دندان

برای اینکه از عفونت دندان جلوگیری کنیم چند روش ساده اما موثر وجود دارد:

  • در طول روز به صورت منظم و حداقل دوبار مسواک بزنید
  • کشیدن نخ دندان را جزء کارهای رزومره خود قرار دهید
  • در صورت مشاهده هرگونه پوسیدگی یا ترک فورا آن را درمان کنید
  • هر 6 ماه یک بار معاینه انجام داده و دندان خود را جرم‌گیری کنید
  • از مصرف بیش از حد مواد قندی پرهیز کنید
  • در زمان عصب کشی حتما به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید

به طور کلی رعایت بهداشت روزانه دهان و دندان یک عامل بازدارنده مهم در عفونت دندان محسوب می‌شود.

عفونت دندان؛ خطر جدی

عفونت دندان در صورتی که درمان نشود ممکن است مشکلات زیاد و خطرناکی را به دنبال داشته باشد. در این حالت عفونت از دندان به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته و به استخوان فک، بافت‌های اطراف، سینوس‌ها و حتی گاها به خون و در نتیجه کل بدن برسد که به آن “سپسیس” گفته شده و بسیار خطرناک است. از طرف دیگر دیر اقدام کردن برای درمان عفونت دندان باعث می‌شود تا از درد مزمن و شدید آن رنج برده و هزینه‌های درمان نیز با گذشت زمان بیشتر خواهند شد. همچنین برای سلام عمومی بدن نیز مضر محسوب می‌شود چراکه عفونت دندان می‌تواند با بیماری قلبی، ضعف در سیستم ایمنی ، دیابت کنترل نشده و حتی زایمان زودرس در خانم‌های باردار نیز ارتباط داشته باشد.

کلام آخر

عفونت دندان درست مثل آتش است؛ هرچقدر خاموش کردن آن بیشتر طول بکشد خرابی‌های بیشتری از خود بر جای خواهد گذاشت. بنابراین در صورت مشاهده علائم عفونت دندان در اولین فرصت به یک دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات منتشر شده
به اشتراک بگذارید!
دریافت مشاوره و رزرو نوبت
اطلاعات خود را برای ما ارسال نمایید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند
همچنین می‌توانید با کلینیک تماس بگیرید!